Sevilla

Sevilla

Numele complet: Sevilla Fútbol Club

Abreviat: Sevilla

Poreclă: Sevillistas, Nervionenses (Cei din Nervión),

Blanquirrojos (Alb-Roșii)

Data fondării: 14 octombrie 1905

Culori: roșu, alb

Stadion: Ramón Sánchez-Pizjuán, Sevilla

Locație: Sevilla, Spania

Palmares Național

Campionatul Spaniei (1)

Cupa Spaniei (5)

Supercupa Spaniei (1)

Palmares Internațional

Cupa UEFA / EuropaLeague (6)

Supercupa Europei (1)

Sevilla Fútbol Club este un club de fotbal profesionist spaniol cu sediul în Sevilla, capitala și cel mai mare oraș al comunității autonome Andaluzia, Spania. Joacă în campionatul de top al fotbalului spaniol, La Liga. La nivel european, Sevilla a câștigat de șase ori UEFA Europa League, cel mai mult dintre toate cluburile participante. Este cel mai vechi club sportiv din Spania dedicat exclusiv fotbalului.

Sevilla a fost înființată la 25 ianuarie 1890, avându-l ca prim președinte pe scoțianul Edward Farquharson Johnston. La 14 octombrie 1905, statutul clubului a fost înregistrat în Guvernul Civil din Sevilla sub președinția lui José Luis Gallegos Arnosa, născut în Jerez.

Sevilla este, de asemenea, cel mai de succes club din Andaluzia, câștigând optsprezece cupe ale Andaluziei, un titlu de ligă națională în 1945–46, cinci Copa del Rey (1935, 1939, 1948, 2007 și 2010), o Supercupă a Spaniei (2007), un record de șase Cupe UEFA/UEFA Europa League (2006, 2007, 2014, 2015, 2016 și 2020) și Supercupa UEFA 2006. De asemenea, au fost desemnați de Federația Internațională de Istorie și Statistică a Fotbalului drept cel mai bun club din lume în 2006 și 2007, fiind astfel primul club care a obținut această distincție în doi ani consecutivi.

Echipa sa de tineret, Sevilla Atlético, fondată în 1958, joacă în prezent în Primera División RFEF. Clubul a fost anterior afiliat unei echipe din Puerto Rico cu același nume și echipei lor de rezervă, dar a fost dizolvată. Alte cluburi legate de Sevilla FC includ echipa feminină, echipa de Formula Superleague și echipa de canotaj.

Terenul gazdă a clubului este stadionul Ramón Sánchez Pizjuán, cu o capacitate de 43.883 de locuri, situat în cartierul Nervión din Sevilla, și își datorează numele lui Ramón Sánchez Pizjuan, care a fost președintele Sevilla timp de 17 ani.

Practica fotbalului a fost introdusă la Sevilla la sfârșitul secolului al XIX-lea de către marea populație britanică expatriată din oraș, compusă din proprietari sau manageri ai companiilor de producție cu sediul în capitala Andaluziei. Sevilla Fútbol Club a fost fondată la 25 ianuarie 1890 sub numele de Sevilla Foot-ball Club (în engleză), în timp ce un grup de tineri britanici, în principal scoțieni, împreună cu alți tineri de origine spaniolă, sărbătoreau Burns Night la Sevilla. Documentul fondator al clubului, publicat în ediția Dundee Courier din 17 martie 1890 descrie în detaliu formarea clubului și modul în care acei tineri membri fondatori au decis mai întâi să joace conform Regulilor Asociației, în al doilea rând să poarte cuvântul „fotbal” în numele său și în al treilea rând, să-și aleagă „purtătorii de funcții”.

Primul președinte al clubului a fost scoțianul Edward Farquharson Johnston, care era viceconsul britanic la Sevilla și coproprietar al firmei MacAndrews & Co., armatori cu linii comerciale între Spania și Marea Britanie, unul dintre ele fiind transportul portocalelor de la Sevilla. Hugh Maccoll, un alt tânăr scoțian, inginer maritim care la acea vreme se mutase la Sevilla pentru a lucra ca director tehnic al turnătoriei Portilla White, a fost primul căpitan al echipei. Unul dintre partenerii lui Maccoll la turnătoria Portilla White din Sevilla, Isaias White junior, a fost primul secretar al clubului.

Pentru a sărbători înființarea clubului, Isaias White a trimis o scrisoare la Huelva Recreation Club, pentru a-i invita să joace un meci de fotbal la Sevilla. Această scrisoare a fost publicată de ziarul spaniol La Provincia. Clubul Huelva a acceptat invitația și meciul a avut loc pe 8 martie 1890, fiind astfel primul meci oficial jucat vreodată în Spania. Sevilla FC a câștigat acel meci istoric cu 2–0, primul gol dintr-un meci oficial din istoria fotbalului spaniol marcat de jucătorul echipei Sevilla Ritson.

În 1907, a fost fondată Sevilla Balomppie, urmată de Betis Football Club în 1909, Recreativo de Sevilla și Español de Sevilla. Pe măsură ce au trecut anii s-au format mai multe cluburi și s-au organizat meciuri mai competitive între echipe, deși Sevilla FC, cel mai vechi club al orașului, și-a impus supremația asupra celorlalte cluburi în această perioadă timpurie.

În 1912, prima Copa de Sevilla a fost jucată și câștigată de Sevilla FC. Din 1915 până în 1940, Copa Andalucia a fost organizată de „Federación Sur” (Asociația de Fotbal Andaluză), iar aceste campionate au inclus Sevilla FC, Real Betis Balompié, Recreativo de Huelva, Español de Cádiz și participarea sporadică a altor cluburi, precum Nacional de Sevilla și Córdoba. Dominația Sevillei a fost atât de evidentă încât din cele 21 de Campionate din Andaluzia disputate, 18 au fost câștigate de Sevilla FC, cele trei rămase fiind câștigate de Español de Cádiz, Recreativo de Huelva și, respectiv, Real Betis Balompié.

În 1917, Sevilla FC a participat pentru prima dată la „Copa de España” și a devenit prima echipă andaluză care a ajuns în runda finală a competiției. În 1928, când s-a organizat „Campeonato Nacional de Liga” (Campionatul Ligii Naționale), Sevilla FC nu făcea parte din Prima Divizie din cauza înfrângerii cu Racing de Santander într-un joc de eliminare care a fost stabilit pentru a decide care dintre cele două echipe avea să concureze în liga nou formată.

La sfârșitul sezonului 1933–34, Sevilla FC a fost promovată în Prima Divizie a „Campeonato Nacional de Liga”. În 1935, au fost proclamați „Campeón de Copa” (Campionii de cupă) pentru prima dată învingând Sabadell, repetat în 1939 împotriva Racing de Ferrol și din nou în 1948 împotriva Celta de Vigo. Clubul a participat la alte două finale, dar a cunoscut înfrângerea în fața lui Athletic Bilbao în 1955 și lui Real Madrid în 1962. Sevilla FC a rămas în Prima Divizie din sezonul 1933–34 până în 1968, când a retrogradat în Divizia a II-a.

Sezonul 1945–46 a fost unul de mare importanță în istoria Sevilla, deoarece a marcat primul și până în prezent singurul moment în care Sevilla FC a fost campioană a Ligii. În alte patru ocazii, clubul a fost proclamat „al doilea din ligă” (1939–40, 1942–43, 1950–51 și 1956–57).

Incluzând sezonul 2021/22, Sevilla a participat de 78 de ori în Prima Divizie și de 13 în Divizia a II-a, fără a coborî niciodată sub Divizia a II-a. Sevilla a mai participat la patru turnee europene, „Copa de Europa” (Cupa Campionilor Europeni) (1957–58); Recopa (Cupa Câștigătorilor) (1962–63) și Cupa UEFA în nouă ocazii (1966–67, 1970–71, 1982–83, 1983–84, 1990–91, 1995–96, 2004–05, 2005–06 și 2005–06 –07). Sevilla a participat și în UEFA Champions League în 2007–08.

Jucătorii străini au avut întotdeauna un rol esențial în succesul Sevilla FC, Diego Maradona reprezentând cel mai cunoscut dintre ei în timpul perioadei sale cu clubul din sezonul 1992–93. În același sezon, Sevilla FC a fost condusă de Carlos Salvador Bilardo, antrenor campion mondial.

Sevilla este guvernată de un sistem de management prezidențial, dar cu un consiliu de administrație care discută și aprobă acele decizii importante care trebuie luate. Președintele (José Castro Carmona) este susținut de un director general (Jorge Paradela) și un director sportiv (Ramón Rodríguez Verdejo, cunoscut sub numele de Monchi). Căpitanul echipei este Jesús Navas.

De la întemeiere, echipa a folosit o stemă cu două cercuri concentrice. Pe cercul exterior erau scrise numele clubului și data înființării acestuia, în timp ce în cercul interior pe fond alb s-au împletit literele „SFC”, așa cum sunt pe stema actuală. Cea de-a doua stemă a fost proiectată în 1922 de Pablo Rodríguez Blanco, un desenator al Companiei de Apă, care a împărțit stema în trei părți și împreună au format silueta unei inimi. Cele trei figuri care apar sunt sfinții creștini înfățișați pe stema orașului — Isidor al Sevillei, Ferdinand al III-lea al Castiliei și Leandru al Sevillei. În partea dreaptă apar inițialele „SFC”, care au fost și pe scutul oficial din 1905 până în 1922. Acolo unde cele trei părți se întâlnesc, apare o minge de fotbal din epoca veche. În ceea ce privește dungile alb-roșu, există diverse teorii, dar se pare că cea mai coerentă este că prima oară clubul și-a dorit ca echipamentul oficial să fie alb-roșie. O altă versiune indică faptul că partea inferioară este inspirată de steagul pe care regele Ferdinand al III-lea al Castiliei l-a purtat la recucerirea Sevilla în 1248.

Sevilla a purtat tricouri cu sigla sponsorului pentru prima dată în sezonul 1986–87, pentru a promova Seville Expo ’92. Anterior, înainte de sezonul 1980–81, clubul a semnat primul său contract de producție de echipamente cu firma germană Adidas. Din 2018, echipamentul este produs de Nike.

Sevilla are mai multe instituții de presă. Postul său de radio, SFC Radio, lansat în septembrie 2004, difuzează toată ziua pe FM și online, în timp ce canalul său de televiziune SFC TV a difuzat pentru prima dată în sezonul 2005-2006 un meci din Cupa UEFA împotriva Zenit Saint Petersburg. Începând cu 8 iunie 2009, toate reportajele televizate sunt difuzate pe site-ul clubului. Sevilla publică un ziar fizic și digital a doua zi după fiecare meci și în aceeași zi cu unul important, precum și o revistă înainte de meciurile de acasă. Revista oficială a clubului este lansată o dată la două luni, primul număr fiind gratuit și lansat la un amical împotriva echipei naționale a Braziliei pentru a marca centenarul clubului în septembrie 2005.

Bonusuri case de pariuri

Copyright © 2023 www.ponturi-fotbal.com – All rights reserved!

18+ Site-ul este interzis minorilor. Decizia ONJN NR. 1018/27.04.2018.

 

Jocurile de noroc pot deveni o problema cu consecinte serioase daca nu sunt practicate responsabil.

SEO with ❤️ by eAdvertising