Real Madrid

Real Madrid

Numele complet: Real Madrid Club de Fútbol

Abreviat: Real

Poreclă: Los Blancos (Albii), Los Merengues, Los Vikingos

(Vikingii)

Nume precedent(e): Madrid Fotbal Club

Data fondării: 6 martie 1902

Culori: Alb

Stadion: Santiago Bernabéu, Madrid

Locație: Madrid, Spania

Palmares Național

Campionatul Spaniei (34)

Copa Del Rey (19)

Supercupa Spaniei (10)

Copa Eva Duarte (1)

Copa de la Liga (1)

Palmares Internațional

Liga Campionilor (13)

Cupa UEFA (2)

Supercupa Europei (4)

Cupa Intercontinentală (3)

Campionatul Mondial al Cluburilor FIFA (4)

Real Madrid Club de Fútbol este un club de fotbal profesionist din Madrid, Spania, care evoluează în Primera División. Este una dintre cele de mai succes echipe din fotbalul spaniol și a fost desemnată de FIFA drept „Cel mai bun club al secolului XX”, ținând cont de palmaresul său național și international. Real este unul din membrii fondatori ai FIFA și al defunctului grup de cluburi de fotbal europene de elită G-14, precum și al înlocuitoarei sale, Asociația Cluburilor Europene.

Fotbalul a fost introdus la Madrid de către profesorii și studenții de la Institución Libre de Enseñanza, printre care și câțiva absolvenți ai universităților Oxford și Cambridge. În 1897 aceștia au fondat Fotbal Club Sky, jucând în diminețile de duminică la Moncloa. Acesta s-a împărțit în 1900 în două cluburi noi: New Foot-Ball de Madrid și Club Español de Madrid. Cel din urmă s-a mai împărțit o dată în două în 1902, în urma acesteia rezultând formarea lui Madrid Fotbal Club la 6 martie 1902. La trei ani după fondarea sa, în 1905, Madrid FC a câștigat primul titlu după ce a învins-o pe Athletic Bilbao în finala Cupei Spaniei.

Clubul a devenit unul dintre membrii fondatori ai Federației Regale Spaniole de Fotbal pe 4 ianuarie 1909, atunci când președintele clubului, Adolfo Meléndez, a semnat acordul de fondare a asociației de fotbal spaniole.

Pe 14 aprilie 1931, venirea celei de-a Doua Republici Spaniole a cauzat clubului pierderea titlului de Real și revenirea la vechea denumire Madrid Football Club. Fotbalul a continuat și pe durata celui de-al doilea Război Mondial, și pe 13 iunie 1943 Madrid a bătut Barcelona cu 11–1 în manșa secundă a semifinalei Copa del Generalísimo, Copa del Rey fiind redenumită în cinstea Generalului Franco. S-a vehiculat că jucătorii Barcelonei ar fi fost intimidați de poliție, inclusiv de directorul securității de stat care “ar fi spus echipei că unii dintre ei au mai joacă, doar din cauza generozității regimului care le permite să rămână în țară.”

În 1955, acționând în lumina ideii propuse de jurnalistul și editorul sportiv al ziarului francez L’Équipe, Gabriel Hanot, și bazându-se pe Cupa Latină (un turneu incluzând cluburi din Franța, Spania, Portugalia și Italia), Bernabéu, președintele lui Real Madrid și cel după care a fost denumit celebrul stadion din Madrid, s-a întâlnit în hotelul Ambasador din Paris cu Bedrignan și Gusztáv Sebes și a creat ceea ce astăzi este cunoscută sub numele de Liga Campionilor UEFA. Sub conducerea lui Bernabéu Real Madrid s-a impus ca o forță majoră atât în fotbalul spaniol cât și în cel european.

Real Madrid este una din cele trei echipe din Spania care nu au retrogradat niciodată în ligile inferioare, celelalte două fiind Athletic Bilbao și Barcelona. Real Madrid are multe rivalități de lungă durată, cele mai notabile fiind El Clásico cu FC Barcelona și El Derbi madrileño cu Atlético Madrid. Clubul s-a afirmat ca o forță majoră atât în fotbalul spaniol cât și în cel european în anii 1950. În anii 1980, clubul avea una dintre cele mai bune echipe din Spania și Europa (cunoscută ca La Quinta del Buitre), câștigând două cupe UEFA, cinci campionate ale Spaniei la rând, o cupă și trei supercupe ale Spaniei. În plus, Real are permisiunea să poarte pe tricouri ”ecusonul UEFA al onoarei” de multiplă-câștigătoare, pe durata meciurilor din Liga Campionilor, întrucât echipa a câștigat mai mult de 5 Cupe Europene.

Rivalitatea dintre Real Madrid și FC Barcelona este legendară. De-a lungul timpului acest derby a fost supranumit El Clásico (Clasicul). Încă de la început cluburile erau văzute ca reprezentante ale două regiuni rivale ale Spaniei, Castilia și Catalonia, precum și ale celor două orașe pe care le reprezentau. Însă rivalitatea a atins un nou nivel în timpul perioada lui Miguel Primo de Rivera și mai ales a lui Franco, când Real Madrid era considerată a fi “echipa regimului”, în timp ce FC Barcelona era menționată ca echipa a opoziției.

Cel mai apropiat vecin al clubului este Atlético Madrid, cu care s-a stabilit o rivalitate reciprocă dintre fanii echipelor. Deși Atlético a fost inițial fondată de trei studenți basci în 1903, la echipă s-au alăturat în 1904 câțiva membri disidenți de la Madrid FC. Ulterior tensiunea s-a intensificat deoarece suporterii lui Real se trag din clasa mijlocie a populației, în timp ce suporterii lui Atlético se trag din rândurile clasei muncitorești. În prezent aceste distincții sunt vag dispersate.

Real Madrid este cel mai bogat club de fotbal din lume în materie de venituri, cu încasări anuale de peste 513 milioane € și totodată este cel mai scump club din lume, cu o valoare de circa 2,4 miliarde € (3,3 miliarde $).

Echipa joacă într-un echipament alb complet, de unde și porecla Los Blancos (Albii). Logoul său a fost schimbat de mai multe ori ca urmare a încercărilor de a-l moderniza; logoul actual este o versiune modificată a celui din 1920.

Căpitanul echipei Real Madrid este fundașul brazilian Marcelo Vieira da Silva Júnior, cunoscut mai mult ca Marcelo sau Marcelo Vieira. Omul de afaceri spaniol Florentino Pérez este actualul președinte al clubului.

În iunie 2009, clubul și-a bătut propriul record pentru cel mai scump transfer din istoria fotbalului, înțelegându-se cu Manchester United pe 96 de milioane € (131,5 mln USD$, 80 mln £) pentru transferul lui Cristiano Ronaldo. Suma precedentă a fost de 76 milioane € pentru transferul lui Zinedine Zidane de la Juventus la Real Madrid în 2001. Acest record a mai fost bătut încă o dată în iunie 2009, cu câteva zile mai devreme, când Real Madrid l-a cumpărat pe Kaká de la A.C. Milan. Recordul la suma transferului de vânzare al clubului a fost stabilit pe 2 septembrie 2013, când Arsenal l-a cumpărat pe Mesut Özil pentru 47 milioane €.

Bonusuri case de pariuri

Copyright © 2023 www.ponturi-fotbal.com – All rights reserved!

18+ Site-ul este interzis minorilor. Decizia ONJN NR. 1018/27.04.2018.

 

Jocurile de noroc pot deveni o problema cu consecinte serioase daca nu sunt practicate responsabil.

SEO with ❤️ by eAdvertising