Manchester City

Manchester City

Numele complet: Manchester City Football Club

Abreviat: City

Poreclă: The Citizens (Cetățenii) / The Sky Blues (Azuriii)

Nume precedent(e): Gorton A.F.C / Ardwick Association Club / St Mark’s West Gorton

Data fondării: 1880

Culori: Albastru, Azuriu

Stadion: Etihad Stadium

Locație: Manchester, Anglia

Palmares Național

  • Campionatul Angliei (7)
  • Cupa Angliei (6)
  • Cupa Ligii (7)
  • Supercupa Angliei (5)

Palmares Internațional

  • Cupa Cupelor (1)

Manchester City este club profesionist de fotbal din Manchester, Anglia, care evoluează în Premier League. Este recunoscută ca cea mai buna echipă din istoria recentă a Angliei.

Clubul a fost fondat în 1880 sub numele St. Mark’s West Gorton la inițiativa membrilor bisericii St. Mark’s Church of England, West Gorton, Manchester. Pe fondul unui șomaj ridicat au apărut probleme sociale foarte mari ca alcolismul și violența între anumite bande. Arthur Connell (rectorul Bisericii St. Mark) și fiica acestuia Anne Connel s-au implicat în reducerea acestor probleme și prin urmare au creat un club de cricket în 1875. În 1880 doi paznici ai bisericii St Mark -William Beastow și Thomas Goodbehere- au creat și o echipă de fotbal numită “St. Mark’s West Gorton”. La 13 noiembrie 1880, St. Mark’s West Gorton a susținut primul meci de fotbal împotriva echipei de fotbal a bisericii din Macclesfield, s-a încheiat cu o înfrângere (scor 1-2).

În 1887 echipa a devenit club profesionist, mutându-se pe Stadionul Hyde Road, ceea ce a condus la schimbarea numelui în Ardwick Association Football Club pentru a reflecta noua locație din partea de Est a orașului. Ca urmare a fuziunii a Football Alliance cu Football League, Ardwick A.F.C. devine membru fondator al Football League Second Division. La 16 aprilie 1894, Ardwick A.F.C. devine Manchester City Football Club, fiind companie înregistrată.

Cea mai de succes perioadă a clubului a fost la finalul anilor 1960 și începutul anilor 1970, când a câștigat campionatul, Cupa Angliei și Cupa Cupelor. De la Cupa Ligii câștigată în 1976, clubul nu a mai obținut niciun trofeu important. Mai mult, declinul clubului a consemnat și două retrogradări din primul eșalon în anii 1990, în sezonul 1998-99 ajungând până în al treilea eșalon al fotbalului englez, pentru prima dată în istoria clubului.

Din 2003, echipa evoluează pe Stadionul City of Manchester.

Actuala emblemă a clubului este folosită din 1997 și reprezintă un vultur auriu, ale cărui aripi încadrează un scut pe care se află o corabie și inițialele clubului, iar dedesubt se află textul “Superbia in Proelio” (Mândrie în luptă, din latină).

Căpitanul este Fernando Luiz Roza, cunoscut și ca Fernandinho, care l-a înlocuit pe Vincent Kompany în 2019. Pep Guardiola, fostul antrenor al Barcelonei și Bayern Munchen, este actualul antrenor, care este în funcție de la demiterea lui Pellegrini în 2016. Sub Guardiola, Manchester City a câștigat titlul Premier League 2017-2018 cu cel mai mare total de puncte din istoria ligii și a doborât numeroase alte recorduri ale clubului și ale ligii engleze pe parcurs. Ei au câștigat și Cupa EFL în acel an, iar Sergio Agüero a devenit cel mai mare marcator al clubului din toate timpurile.

Bonusuri case de pariuri

Copyright © 2023 www.ponturi-fotbal.com – All rights reserved!

18+ Site-ul este interzis minorilor. Decizia ONJN NR. 1018/27.04.2018.

 

Jocurile de noroc pot deveni o problema cu consecinte serioase daca nu sunt practicate responsabil.

SEO with ❤️ by eAdvertising