Liverpool

Liverpool

Numele complet: Liverpool Football Club

Abreviat: LFC LIV

Poreclă: The Red Devils (Diavolii Roșii)

Nume precedent(e): The Reds, Cormoranii

Data fondării: 3 iunie 1892

Culori: Alb-Roșu

Stadion: Anfield, Liverpool

Locație: Liverpool, Anglia

Palmares Național

Campionatul Angliei (19)

Cupa Angliei (7)

Cupa Ligii Angliei (8)

Community Shield (15)

Palmares Internațional

Liga Campionilor (6)

Cupa UEFA (3)

Supercupa Europei (4)

Liverpool Football Club este un club de fotbal din Liverpool, Anglia, care evoluează în Premier League, una dintre echipele de top ale Angliei, cu un succes enorm și internațional.

De la fondarea sa pe 3 iunie 1892 de către John Houlding, proprietarul stadionului Anfield, Liverpool a câștigat cel mai mare număr de Cupe UEFA, Supercupe ale Europei și Cupe ale Ligii. Houlding a decis formarea propriei echipe după ce Everton părăsise Anfield în urma unei dispute asupra închirierii. Numele original avea să fie Everton F.C., dar a fost schimbat în Liverpool F.C. (după ce F.A. a refuzat recunoașterea echipei sub numele precizat inițial).

Clubul a fost implicat în două dintre cele mai mari tragedii din fotbalul european — Tragedia de pe Stadionul Heysel din 1985 și tragedia de pe Hillsborough în 1989.

Pe 29 mai 1985, în Bruxelles, Belgia, la meciul din finala Cupei Campionilor Europeni 1985 dintre Juventus și Liverpool, un perete al Stadionului Heysel s-a prăbușit peste fanii Juventus ce fugeau panicați de un grup de suporteri ai lui Liverpool ce au sărit gardul de protecție ce-i despărțea de aceștia, având ca rezultat 39 de morți și 600 răniți. Ca rezultat al tragediei cluburile engleze de fotbal au primit de la UEFA interdicție nelimitată în competițiile europene (ridicată în 1990–91), Liverpool fiind exclusă pentru un an suplimentar, iar 14 suporteri ai FC Liverpool au fost găsiți vinovați în omucidere involuntară, fiecare din ei fiind condamnat la trei ani de închisoare. Dezastrul a fost mai târziu descris ca “cea mai neagră oră din istoria competițiilor UEFA”.

Tragedia de pe Hillsborough a avut loc pe 15 aprilie 1989 pe Stadionul Hillsborough în Sheffield, Anglia, la meciul din semifinalele Cupei Angliei dintre FC Liverpool și Nottingham Forest FC, când o busculadă a cauzat decesul a 96 de oameni și rănirea a altor 766 de persoane. Ulterior, s-a descoperit că principala vină pentru producerea incidentului a aparținut poliției, care a permis accesul unui număr prea mare de oameni în stadion. Incidentul rămâne până astăzi cea mai mare tragedie din fotbalul european și una din cele mai mari din fotbalul mondial.

Liverpool şi-a schimbat stema clubului în repetate rânduri, iar actuala e din 1999. Pe lângă motto-ul “You’ll never walk alone” şi flăcările eterne, în memoria celor 96 de suporteri care au murit în timpul tragediei de la Hillsborough, pe stemă se mai regăsesc cormoranul, folosit din 1892, şi simbolurile deasupra porţii de acces în tribuna care poartă numele lui Bill Shankly.

Liverpool a fost descris ca un brand global; un raport din 2010 a evaluat mărcile înregistrate ale clubului și proprietatea intelectuală asociată la 141 de milioane de lire sterline, o creștere cu 5 milioane de lire sterline față de anul precedent. Liverpool a primit un rating de marcă AA (foarte puternic). În aprilie 2010, revista Forbes a clasat Liverpool drept a șasea cea mai valoroasă echipă de fotbal din lume, după Manchester United, Real Madrid, Arsenal, Barcelona și Bayern Munchen, cu 822 de milioane de dolari (532 de milioane de lire sterline), excluzând datoria. Contabilii Deloitte au clasat Liverpool pe locul opt în Deloitte Football Money League, care clasifică cluburile de fotbal din lume în ceea ce privește veniturile. Venitul lui Liverpool în sezonul 2009-2010 a fost de 225,3 milioane de euro. Potrivit unui raport din 2018 al Deloitte, clubul a avut un venit anual de 424,2 milioane de euro pentru anul precedent, iar Forbes a evaluat clubul la 1,944 miliarde de dolari. În 2018, veniturile anuale au crescut la 513,7 milioane de euro, iar Forbes a evaluat clubul la 2,183 miliarde de dolari. În 2019, veniturile au crescut la 604 de milioane de euro (533 de milioane de lire sterline), potrivit Deloitte, clubul depășind pragul de jumătate de miliard de lire sterline.

În aprilie 2020, proprietarii clubului au fost criticați de fani și presă pentru că au decis să concedieze tot stuff-ul nejucător în timpul pandemiei de COVID-19. Ca răspuns, clubul și-a schimbat poziția și și-a cerut scuze pentru decizia inițială. În aprilie 2021, Forbes a evaluat clubul la 4,1 miliarde de dolari, o creștere de 88% pe doi ani, devenind al cincilea cel mai valoros club de fotbal din lume.

Liverpool a devenit primul club care a atins bariera de 2.000 de victorii în prima ligă engleză de fotbal, după ce s-a impus cu scorul de 3-1, pe teren propriu, în faţa lui Newcastle United, într-o partidă contând pentru etapa a 17-a a sezonului 2021.

 

Bonusuri case de pariuri

Copyright © 2023 www.ponturi-fotbal.com – All rights reserved!

18+ Site-ul este interzis minorilor. Decizia ONJN NR. 1018/27.04.2018.

 

Jocurile de noroc pot deveni o problema cu consecinte serioase daca nu sunt practicate responsabil.

SEO with ❤️ by eAdvertising