Numele complet: Fútbol Club Barcelona
Abreviat: FCB
Poreclă: Barça, Blaugranas, Laietans, Culés, Barcelonistas
Nume precedent(e): Català FC
Data fondării: 29 noiembrie 1899
Culori: Albastru-Roșu
Stadion: Camp Nou, Barcelona, Spania
Locație: Barcelona, Spania
Palmares Național
Campionatul Spaniei (26)
Cupa Spaniei (30)
Supercupa Spaniei (13)
Copa Eva Duarte (3)
Copa de la Liga (2)
Palmares Internațional
Liga Campionilor / CupaCampionilor (5)
Supercupa Europei (5)
Cupa Cupelor (4)
Cupa Orașelor Târguri (3)
Campionatul Mondial al Cluburilor FIFA (3)
Fútbol Club Barcelona este un club de fotbal din Barcelona, Spania, care evoluează în Primera División. Este al doilea cel mai bogat club de fotbal în ceea ce privește veniturile, având o cifră de afaceri anuală de 450 milioane €. Barça este cunoscută pentru refuzul definitiv în permiterea logourilor sponsorilor pe tricourile sale de fotbal. Aceasta se datorează faptului că Barça este privită ca un simbol al Cataloniei și orice alte sponsorizări de “natură intruzivă” sunt, de obicei, refuzate.
În 1899, unul din primii pionieri ai fotbalului din peninsula Iberică, Joan Gamper, dorește să se alăture clubului fanion al Barcelonei, Català FC, însă este refuzat datorită faptului că nu este catalan. Așa că decide să formeze el un club de fotbal și lansează un anunț în unul din ziarele locale de la acea vreme. După ce alți unsprezece entuziaști răspund, visul devine realitate. Așa se naște Barcelona. Noul club își începe călătoria în lumea fotbalului. După ce pierde cu Bizcaya (asociație de fotbal din Bilbao) în finala inaugurală a Copei del Rey din 1902, Barcelona revine în forță. Câștigă competiția de 8 ori pană în 1928. De asemenea, are un succes răsunător și în Campionatul „Regional de Catalunya” .
Din cauza conflictelor politice din interiorul țării, Barcelona intră într-o perioadă de declin. Criza începută la sfârșitul anilor 1920 s-a înrăutățit după ce soldații lui Franco au bombardat sediul principal al clubului. După aceste evenimente, clubul a fost forțat în a-și schimba numele în Club de Futbol Barcelona, și-a îndepărtat porțiunea catalană din steag și a numit un președinte deschis față de regimul lui Franco. Perioada lui Gamper la Barcelona, președinte al clubului de 5 ori (1908-1909 / 1910-1913 / 1917-1919 / 1921-1923 / 1924-1925), se încheie brusc după ce el este deportat din Spania din motive politice. Câțiva ani mai târziu, se sinucide din cauza depresiei și a problemelor financiare.
Rivalitatea cu Real Madrid a fost inițiată de către climatul politic din timpul regimului lui Franco. Cum drapelul și limba catalană au fost interzise, FC Barcelona a devenit simbolul unic al naționalismului catalan.
Pe 24 septembrie 1957, Barcelona pășește în noua casă, Camp Nou, stadionul fiind inaugurat cu un meci amical împotriva unei selecționate a Varșoviei, câștigat cu 4-2 de catalani. Cu o capacitate de până la 90,000 de spectatori, Camp Nou este unul dintre cele mai mari stadioane din lume.
Există diverse versiuni referitoare la originea și la motivul alegerii culorilor care au îmbrăcat de-a lungul istoriei legendele Barcelonei. Versiunea cea mai logică arată că cel care a ales culorile a fost chiar fondatorul clubului Joan Gamper. De fapt s-a dovedit că în prima partidă jucată de Gamper în Barcelona, chiar înainte de fondarea clubului, acesta a purtat o șapcă albastru cu grena.
Sigla FC Barcelona a fost creată de Carles Comamala, fost jucător și conducător al clubului, care în 1910 a câștigat concursul organizat de club. Sigla are un contur în formă de oală (foarte asemănător cu emblemele cluburilor elvețiene). În interior, în partea din stânga sus, este prezentă crucea Sfântului Gheorghe (roșu pe alb), în timp ce în partea dreaptă conține patru bare vertical roșii pe un fundal galben, ceea ce reprezintă stema regiunii Catalunia. O bandă orizontală cu inițialele clubului (FCB) separă partea de sus de partea de jos a stemei, care este mai mare și care este acoperită ăe toată lățimea emblemei de linii verticale albastre și grena, având în centru o minge de fotbal. De-a lungul istoriei, sigla a suferit diverse modificări, dar și-a păstrat același design. În anii 40, din ordinul guvernului, cele patru bare roșii au fost înlocuite cu două bare, pentru a împiedica identificarea cu emblema Cataluniei. La începutul anilor 50, vechiul design a fost din nou folosit. În primii anii, emblema orașului a fost și ea prezentă pe sigla clubului, apărând din nou în meciurile internaționale din cadrul Cupei Orașelor Târguri din anii 50.
Căpitanul este Sergio Busquets, care l-a înlocuit pe Lionel Messi în 2021. Vicecăpitani sunt Gerard Pique, Sergi Roberto şi Jordi Alba. Leo Messi a plecat de la Barcelona din ”motive economice” și a susținut o conferință de presă de ”adio”, în care și-a exprimat regretul pentru că nu poate semna un nou contract cu gruparea catalană.