Numele complet: Arsenal Football Club
Abreviat: AFC
Poreclă: The Gunners (Tunarii)
Nume precedent(e): Dial Square, Royal Arsenal, Woolwich
Arsenal
Data fondării: octombrie 1886
Culori: Roșu-Alb
Stadion: Emirates Stadium, Londra
Locație: Londra, Anglia
Palmares Național
Campionatul Angliei (13)
Cupa Angliei (14)
Cupa Ligii Angliei (2)
Community Shield (16)
Palmares Internațional
Cupa Cupelor UEFA (1)
Cupa Orașelor Târguri (1)
Arsenal Football Club este un club de fotbal profesionist din nordul Londrei, ce evoluează în Premier League, fiind unul dintre cele mai de succes cluburi de fotbal din Anglia, de 13 ori campioană națională (Footbal League și Premier League) și de zece ori campioană în Cupa Angliei.
Clubul a fost fondat în anul 1886 sub numele de Dial Square de către muncitorii fabricii de armament „Royal Arsenal” din Woolwich, însă, după puțin timp, și-a schimbat numele în Royal Arsenal. Și-a schimbat numele din nou în Woolwich Arsenal după ce a devenit un club profesionist, în anul 1891. S-a înscris în Football League în 1893, începând competiția în divizia a doua, reușind promovarea în sezonul 1904. Însă cu toate acestea, a câștigat primul trofeu important abia în anii ’30. După o perioadă de declin după al doilea război mondial, a devenit al doilea club din secolul XX care a câștigat o dublă (atât campionatul, cât și cupa Angliei), în sezonul 1970-71. În ultimii douăzeci de ani a fost unul dintre cele mai importante cluburi din fotbalul englez – Arsenal a câștigat încă două duble, titlul de campioană în anul 2004, fără a fi învinsă, iar în sezonul 2005-2006 de Liga Campionilor a devenit prima echipă din Londra care ajunge în finală.
Totuși, izolarea geografică a stadionului a avut ca rezultat un număr redus de spectatori la meciurile jucate pe teren propriu, lucru ce a dus la probleme financiare și chiar la faliment, în sezonul 1910. În momentul de față, Arsenal are o bază de suporteri mare, și este în rivalitate cu câteva alte cluburi, dintre care cea mai notabilă rivalitate este cea cu vecinii de la Tottenham Hotspur, meciul dintre cele două echipe numindu-se Derby-ul din Nordul Londrei.
Arsenal este unul dintre cele mai bogate cluburi din fotbalul englez (în 2007 valora 600 de milioane de lire sterline), iar echipa feminină de fotbal (Arsenal Ladies) este cea mai titrată echipă de fotbal feminin din Anglia.
Prima stemă a clubului a fost prezentată în anul 1888 având trei tunuri văzute de sus, îndreptate către nord, similare celor de pe stema zonei metropolitane Woolwich. Acestea pot fi confundate cu niște coșuri de fum, însă prezența unor capete de lei ciopliți și a unor forme specifice tunurilor indicau faptul că este doar o confuzie. S-a renunțat la această stemă odată cu mutarea echipei în Highbury din 1913, iar în 1921, clubul a adoptat prima sa stemă cu un singur tun și cu porecla clubului, The Gunners, scrisă alături de el. Această stemă a rezistat numai până în anul 1925, atunci când tunul a fost îndreptat cu direcția spre vest. În 1949, clubul a prezentat o stema modernizată, prevăzută cu același stil de tun, cu numele clubului scris în caractere gotice deasupra tunului, și un sul de hârtie pe care era scris noul motto latin al clubului, Victoria Concordia Crescit (Victoria vine din armonie). Pentru prima dată de la crearea stemei, s-au folosit culori, care au variat de-a lungul timpului, păstrându-se până la urmă roșu, galben și verde. Din cauza numeroaselor schimbări, Arsenal nu a putut avea drepturile exclusive de autor asupra ei; cu toate acestea, stema a fost înregistrată ca marcă de către club, iar aceasta a putut să lupte (și până la urmă să câștige) o bătălie legală cu unii comercianți locali care vindeau produse Arsenal. În 2002 a fost introdusă noua stemă, prevăzută cu linii curbe mai moderne și cu un stil mai simplificat. Din nou, tunul este îndreptat spre est, iar numele clubului este scris cu caractere sans-serif, deasupra tunului. Verdele a fost înlocuit cu albastru închis. Noua stemă a fost primită cu critici din partea unor suporteri; Asociația Suporterilor a acuzat clubul de faptul că a ignorat istoria și tradițiile lui Arsenal, prin adoptarea acestei steme atât de moderne și că fanii nu au fost consultați în această privință. Noua siglă Arsenal este o combinație între versiunea modernă și prima versiune a anului 1888. Cele cincisprezece frunze de stejar simbolizează cei 15 fondatori care s-au întâlnit pentru prima dată la Royal Oak Pub, iar cele 15 foi de dafin reprezintă monedele de șase peni pe care cei 15 fondatori le-au pus în vistieria generală în 1886.
Pierre-Emerick Aubameyang a primit banderola de căpitan în 2019, după ce i-a fost retrasă lui Granit Xhaka, care a făcut gesturi obsecene la adresa suporterilor care îl fluierau, în timpul schimbării sale la meciul cu Crystal Palace. Pierre-Emerick Aubameyang a fost însă scos din lotul echipei Arsenal în decembrie 2021 din cauza unor acte de indisciplină, nemaifiind căpitanul “tunarilor”, după ce s-a întors cu întârziere dintr-o vizită în Franţa, iar carantina de 48 de ore impusă la întoarcerea sa din cauza Covid-19 l-a făcut să rateze un antrenament.